Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

14 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου κάθε έτους, καθορίστηκε σαν Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του Γερμανού γιατρού Karl Landsteiner, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα το Ρέζους, και γι’ αυτή την ανακάλυψη τιμήθηκε το 1930 με το Nobel Ιατρικής.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
  • να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες, 
  • να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και
  •  να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά, προσπαθεί να ενημερώνει και να παροτρύνει τους κατοίκους της περιοχής Παλαμά να συμμετέχουν στις αιμοδοσίες και να προσκαλεί το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας ,την νεολαία, στις προγραμματισμένες αιμοδοσίες.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι την τεράστια σημασία της προσφοράς αίματος. Να κινητοποιηθούν φορείς και σύλλογοι και να στηρίξουν την προσπάθεια μας. 
Καλούνται οι αιμοδότες που υπάρχουν στα χωριά, να γραφτούν στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά , για να έχουν άμεση πρόσβαση και εξυπηρέτηση στο αίμα. Πολλοί συμπολίτες έλυσαν προβλήματα υγείας με το αίμα των εθελοντών αιμοδοτών. Εκατομμύρια άνθρωποι χρωστούν τη ζωή τους σε ανθρώπους που δεν θα συναντήσουν ποτέ - άνθρωποι που δίνουν το αίμα τους ελεύθερα και χωρίς καμία ανταμοιβή. Έχουμε ηθικό χρέος προς τους πάσχοντες. Όλοι έχουν δικαίωμα στην υγεία. Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Με αφορμή την ημέρα της 14ης Ιουνίου καλούμε, όσους μπορούν, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε συνανθρώπους, προσφέροντας αίμα στις αιμοδοσίες που προγραμματίζουμε.

Η επόμενη εθελοντική αιμοδοσία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014.
ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ 
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΠΑΛΑΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου