Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

14 Ιουνίου 2017...Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.


                                               Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά
                                               Πολιτιστικό Κέντρο “Παναγιώτης Παλαμάς
                                                     Αίθουσα "Αποστόλη Παπαντίνα"
                                                   Παλαμάς 43200 -Τηλ.6944585846
                                                                Μέλος ΠΟΣΕΑ


Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμούμε διεθνώς κάθε ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την κοινωνική του ευαισθησία και την ενεργό συμμετοχή του όπως εκφράζονται με τον πλέον απλό τρόπο, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά από το χρόνο του και 400ml αίμα του.
Από την ίδρυση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά, «Κοινωνική Αλληλεγγύη» το 2008, σε αυτά τα δέκα (10)σχεδόν χρόνια από την έναρξη της δράσης μας, ο Παλαμάς αλλά και οι γύρω περιοχές, έχει αγκαλιάσει και στηρίξει την προσπάθειά μας αυτή ενεργά και δυναμικά. Συνεργαστήκαμε για τις ανάγκες αίματος του Νοσοκομείου Καρδίτσας με αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, Ενορίες, Σχολεία, και άλλους φορείς. Άνθρωποι κάθε λογής, από όλο το φάσμα της κοινωνίας του Παλαμά, με έμπρακτα αισθήματα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όλους τους συμπολίτες μας. Κι αν μπορούμε και λίγο παραέξω! Η συνέργεια αυτή των Παλαμιωτών έχει ήδη αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις εντός κι εκτός του Νομού μας, καθώς από το 2014 ο Σ.Ε.Α.Παλαμά είναι μέλος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών).

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους που ως τακτικοί εθελοντές αιμοδότες αποτελούν τη βάση της παροχής ασφαλούς αίματος στην πόλη μας και γενικότερα στη χώρα μας. Τους ευχαριστούμε για το πολύτιμο δώρο ζωής που χωρίς καμία ανταμοιβή προσφέρουν. Ευχαριστούμε όμως κι όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που με τον δικό τους τρόπο και κόπο συμβάλλουν ενεργά στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας μας και την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού γενικά και της εθελοντικής αιμοδοσίας ειδικότερα.

Ο εθελοντισμός είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής ευαισθητοποίησης, συμμετοχής κι ενεργοποίησης με μοναδικό αντάλλαγμα την ικανοποίηση της προσφοράς. Η αιμοδοσία είναι κι αυτή μια μορφή προσφοράς σε μια από τις βασικότερες καθημερινές ανάγκες όλων μας, το διαθέσιμο για τα νοσοκομεία μας, τους συγγενείς και τους φίλους μας αίμα. Επιλέγουμε να βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο γιατί είναι πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Ανάγκη, την οποία πολλές φορές ανακαλύπτουμε, όταν είμαστε ήδη σε μια πολύ δυσάρεστη θέση.

Ο βασικότερος στόχος του Συλλόγου μας είναι να εξασφαλίσουμε την αυτάρκεια του τόπου μας σε εθελοντικό αίμα, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις κατηγορίες αναγκών και όλες τις περιπτώσεις. Αν αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες του Νοσοκομείου Καρδίτσας για να καλύψει τις ανάγκες του σε αίμα σε ετήσια βάση, αντιλαμβάνεται την δυσκολία του εγχειρήματος. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Μπορούμε να το καταφέρουμε! Επιβάλλεται να τα καταφέρουμε ώστε να μη χρειάζεται κανείς μας να "παρακαλέσει" για να του δοθεί κάτι που μπορούμε να όλοι μπορούμε ανώδυνα να προσφέρουμε! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αιμοδοσίας, μία χώρα, ένας τόπος για να ικανοποιεί αυτόνομα τις ανάγκες για αίμα χρειάζεται 20-25 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες ανά 1000 κατοίκους. Σε μια πόλη με πάνω από 6.000 κατοίκους είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Το κρίσιμο όμως ερώτημα που απομένει είναι: εσύ, αγαπητέ μας συμπολίτη, που διαβάζεις το άρθρο ετούτο, πιστεύεις ότι αξίζει η προσπάθειά μας; Κι αν ναι, πώς θα μπορούσες να προσφέρεις εσύ κάτι πίσω στον τόπο που μεγάλωσες, ζεις και δημιουργείς;

Λίγη καλή διάθεση, λίγος χρόνος και λίγο αίμα σώζουν ήδη ζωές. Σε εμάς απομένει να αποφασίσουμε πόσες ακόμα μπορούν να σωθούν. Η μετάγγιση αίματος και προϊόντων του βοηθάει να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Κάθε χρόνο συμβάλλει στη βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής ασθενών, υποστηρίζοντας περίπλοκες θεραπευτικές πράξεις και χειρουργικές επεμβάσεις. Κάθε μέρα συμπολίτες μας, παιδιά με καρκίνο, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, θύματα τροχαίων ατυχημάτων και πολλοί άλλοι χρειάζονται αίμα. Πραγματικά, δεν χρειάζονται και πολλά από πλευράς μας για να απαλύνουμε τον πόνο τους. Λίγη καλή διάθεση, λίγος χρόνος και λίγο αίμα αρκούν για να συμπαρασταθούμε με τον πιο όμορφο τρόπο, μοιραζόμενοι το αίμα μας, τόσο στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν όσο και στις οικογένειές τους που αγωνιούν δίπλα τους.

Η 14η Ιουνίου κάθε έτους αποτελεί ευκαιρία για ενημέρωση, εξάλειψη των προκαταλήψεων, των φόβων και της άγνοιας γύρω από την αιμοδοσία. Ως εκ τούτου, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά, από αύριο Τετάρτη 14/06/2017 και μέχρι την Κυριακή θα βρισκόμαστε στην κεντρική πλατεία Παλαμά τις 10:00 π.μ. για να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε για την εθελοντική αιμοδοσία. 
Απο το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου