Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ως πότε θα εισάγουμε ΚΑΙ αίμα?




Πολιτιστικό Κέντρο “Παναγιώτης Παλαμάς”
Παλαμάς 43200 -Τηλ. 6944585846
          Μέλος Πανελ. Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ)                       http://aimodotespalama.blogspot.gr   aimodotespalama@gmail.com

    Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η χώρα μας για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε αίμα χρειάζεται ετησίως περίπου 700.000 μονάδες. Η εθνική «δεξαμενή» γεμίζει με πολλή προσπάθεια με 600.000 έως 670.000 μονάδες αίματος από εγχώρια συλλογή (το 45% αυτών από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από το συγγενικό περιβάλλον που προσφέρει περιστασιακά) και εισάγει πάγια 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ. Είναι κοινό μυστικό ότι εάν εξαιρεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι συγγενείς των τραυματιών ή των ασθενών το πραγματικό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών είναι δραματικά χαμηλό.
     Η Ελβετία λοιπόν των 8 εκατ. κατοίκων εξάγει αίμα -με το αζημίωτο- στην Ελλάδα των 11 εκατ. κατοίκων...Μάλιστα!!

     Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά -με την οργάνωση τριών αιμοδοσιών ετησίως- έχει καλύψει με αίμα όλα τα περιστατικά συμπολιτών μας και σε κάθε εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει αυξάνει τον αριθμό των μελών του. Καινούριοι αιμοδότες εμφανίζονται σε κάθε αιμοδοσία, κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, που προσφέρουν το αίμα τους σώζοντας γνωστούς ή άγνωστους ασθενείς.

     Για να επιτύχουμε σαν χώρα την αυτάρκεια σε αίμα επιβάλλεται να :

  • γίνει εκστρατεία ενημέρωσης σε θέματα αιμοδοσίας απο τα Υπουργεία Υγείας & Παιδείας και
  • να οργανωθούν σε όλη τη χώρα Αιμοδοτικοί Σύλλογοι, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των αιμοδοτών.
    Αν αυτό που γίνεται στον Παλαμά τα τελευταία χρόνια, γίνει σε όλη την Ελλάδα, αυτόματα θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης αίματος και σίγουρα πλέον θα μιλάμε για πλεόνασμα!.

ΑΠΟ ΤΟ
Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου