Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Πρότυπα αλληλεγγύης και μέσα στην πανδημία οι αιμοδότες του Παλαμά!

 

Η έξαρση της πανδημίας του ιού COVID-19 ταλαιπωρεί τη χώρα μας όπως και σχεδόν όλο τον πλανήτη!. Αυτό έχει  ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσέλευσης των αιμοδοτών, λόγω της επιφυλακτικότητάς τους να αιμοδοτήσουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με επακόλουθο τη μείωση των αποθεμάτων αίματος. Οι ανάγκες αίματος, βέβαια, όσων βρίσκονται σε διαδικασία συνεχών  μεταγγίσεων,  όπως  ασθενών  με  θαλασσαιμία  ή  δρεπανοκυτταρική  αναιμία,  όσων εμπλέκονται σε κάποιο ατύχημα ή εκείνων που υποβάλλονται σε προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις,  παραμένουν  στο  ακέραιο.  

Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη δήλωση-έκκληση του  Διευθυντή του τμήματος αιμοδοσίας στο Γ. Ν. Καρδίτσας κ. Κώστα Αθανασίου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των αιμοδοσιών έχει μειωθεί αλλά παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών και να γίνει κατανοητό το πόσο πολύτιμη και απαραίτητη είναι η συνεισφορά όλων μας σε αίμα.

Ο Σ.Ε.Α. Παλαμά και οι αιμοδότες-μέλη μας  αποτελούν μια φωτεινή εξαίρεση στα παραπάνω, καθώς τη χρονιά που μας πέρασε κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος. Συγκεκριμένα στις πέντε εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώσαμε –τρεις τακτικές και δύο έκτακτες- καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 538 μονάδες αίματος! Αξίζει να αναφέρουμε ότι, έστω και οριακά, έχουμε αύξηση μονάδων αίματος από το 2020.

Αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τη διάθεση αλληλεγγύης που δείχνουν οι συμπολίτες μας και ειδικά μέσα στην πανδημία. Αυτό δίνει και σε μας κίνητρο να συνεχίζουμε σαν μέλη του Δ.Σ. τις δράσεις μας, ώστε να στηρίζουμε με αίμα τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Γνωρίζοντας πως η μοναδική πηγή παραγωγής του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος,  είναι επιτακτική ανάγκη οι εθελοντές αιμοδότες να συνεχίζουν να προσφέρουν το δώρο της ζωής, χωρίς να αμελούν τις τακτικές τους αιμοδοσίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου